Presentada Moció a Ple per declarar SVH municipi amic dels animals - L'Altaveu
855
post-template-default,single,single-post,postid-855,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Presentada Moció a Ple per declarar SVH municipi amic dels animals

En el Ple Municipal de febrer es debatrà declarar #SantVicençdelsHorts❤ municipi amic dels animals i adherir-nos al pacte de Teguise en contra del maltractament animal.

👉 El PSCSVH i Sant Vicenç en Positiu presenta a Ple una moció per l’adhesió al Pacte de Teguise contra el maltractament animal, i per seguir fent de Sant Vicenç dels Horts un municipi just i respectuós amb els animals.

Podeu llegir la moció presentada tot seguit.👇📃

 

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DEL PSC – SANT VICENÇ EN POSITIU A L’AJUNTAMENT DE SANT VICENÇ DELS HORTS PER L’ADHESIÓ AL PACTE DE TEGUISE CONTRA EL MALTRACTAMENT ANIMAL, I PER SEGUIR FENT DE SANT VICENÇ DELS HORTS UN MUNICIPI JUST I RESPECTUÓS AMB ELS ANIMALS.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS:

 La mort violenta d’un gos a Teguise (Lanzarote), a qui van emmordassar fins a asfixiar-lo, ha donat lloc a nombrosos moviments per a la protecció animal. Un d’aquests, és el Pacte de Teguise, subscrit pel PSC, que vol unir el teixit social animalista, la societat civil, polítics i polítiques contra el maltractament animal. 

A Sant Vicenç dels Horts fa unes setmanes una família va perdre a Jack, un gos bo, tranquil i inofensiu per un tret d’un caçador al terme municipal de Torrelles de Llobregat.

És intolerable que es maltractin éssers amb sentiments i consciència i cal fer tot el possible per arribar als zero casos de maltractament. Entre d’altres, el pacte concreta mesures a adoptar com la modificació de les lleis estatals per a prevenir casos de crueltat mitjançant la sensibilització; castigar els casos de maltractament quan la prevenció no hagi estat efectiva; promoure una legislació autonòmica que fomenti la convivència responsable amb els animals, i promoure la formació dels treballadors i treballadores públics per a l’aplicació de la normativa. Per aconseguir aquests objectius, es proposen mesures legals per elevar el nivell de protecció dels animals, com ara la reforma del Codi penal per a l’enduriment de les penes o l’aprovació d’una llei marc de protecció animal. I en l’aspecte educatiu, es demana que es treballi de forma interdisciplinar en la protecció animal i la convivència responsable dins del currículum escolar obligatori. 

A banda dels maltractaments, es produeixen un bon nombre d’abandonaments i cal treballar per reduir-los. Segons l’últim estudi publicat per la Fundació Affinity, el 2018 es van abandonar o es van perdre més de 138.000 gossos i gats a tot l’Estat, representant un perill per a ells mateixos i per a les persones. A més, gestionar aquests abandonaments genera una important despesa pública. Des de la mateixa fundació es destaca la importància de l’educació de la ciutadania en tot allò que suposa cuidar amb responsabilitat els animals de companyia, com a pilar fonamental per evitar l’abandonament a mitjà i llarg termini.

Per la seva banda, La Real Sociedad Canina de España (RSCE) ha denunciat que durant l’inici de la desescalada ha augmentat un 25% l’abandonament de gossos. L’entitat ha indicat en un comunicat que el passat mes de maig es van abandonar uns 2.000 cans a tot el país, dates que coincideixen amb l’inci de la desescalada i de l’estiu. 

També hi ha molta feina a fer en l’àmbit de l’adopció. Hi ha una manca d’informació sobre els beneficis de conviure amb un animal. Està demostrat que a més de fer companyia, aporten benestar, felicitat i seguretat, milloren la salut mental, ajuden a fer exercici físic o fins i tot salven vides. També hi ha una falsa creença que els animals de les protectores estan malalts o s’eduquen amb més dificultat i que, per tant, és preferible triar un animal d’una botiga en detriment de les adopcions. 

En l’àmbit de la salut animal, hi ha un gran desconeixement dels múltiples avantatges que comporta esterilitzar un animal, com ara la prolongació de la vida animal; la disminució o eliminació del risc de contraure determinades malalties, com càncer d’ovari o càncer testicular; la millora del comportament, ja que s’eviten els marcatges o els miols en època de zel, o un control poblacional, evitant, per exemple, així la sobrepoblació (una gata, per exemple, pot tenir entre 15 i 20 gats a l’any i la majoria d’aquests moren en accidents, per inanició o per condicions climatològiques adverses). 

Amb el Pacte de Teguise veiem la necessitat de reafirmar el nostre compromís amb el Benestar Animal. Per tot això, el grup municipal socialista i Sant Vicenç en Positiu a l’ajuntament de Sant Vicenç dels Horts proposa l’adopció dels següents ACORDS:

  1. Aprovar l’adhesió de Sant Vicenç dels Horts al Pacte de Teguise contra el maltractament animal, amb l’objectiu de seguir treballant per evitar maltractaments i abandonaments i fomenti les adopcions i la salut dels animals, en col·laboració amb les entitats animalistes. Aquest compromís es veurà reflectit en la creació d’un protocol contra el maltractament i contra l’abandonament animal. 
  2. Declarar la ciutat de Sant Vicenç dels Horts “Municipi Amic Dels Animals” i donar difusió d’aquest fet als canals institucionals. 
  3. Instar el Govern d’Espanya a modificar les lleis necessàries per a prevenir els casos de crueltat contra els animals, fomentant l’educació en l’empatia i la cultura de la pau i que s’aprovi una Llei Marc de Protecció Animal aplicable a tot l’Estat, que obligui a augmentar els estàndards de protecció.
  4. Instar el Govern d’Espanya a modificar el Codi Penal i les lleis necessàries per a endurir les penes en casos d’especial crueltat. 
  5. Demanar al Govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat que augmentin els recursos destinats als ajuntaments per a desenvolupar polítiques de benestar animal i protecció de la fauna. 
  6. Treballar conjuntament amb les administracions i organismes competents per millorar i facilitar l’accessibilitat dels animals als transports públics. 
  7. Adquirir el compromís per realitzar noves campanyes institucionals de sensibilització contra el maltractament, l’abandonament, el foment de l’adopció i la salut animal, tenint cura del llenguatge emprat a qualsevol comunicació relacionada, sent aquest respectuós en favor del benestar animal. 
  8. A més en coordinació amb les diferents àrees i amb la finalitat de ser un municipi més respectuós amb els animals, també es realitzaran campanyes entre els comerços per rebre de forma amistosa als animals de família, lliurant un certificat acreditatiu d’establiment “Amic dels animals” i un distintiu perquè puguin posar-se en els seus aparadors, així com les normes per als i les propietàries dels animals. Acció que millorarà la convivència entre els animals i la ciutadania de Sant Vicenç dels Horts. 
  9. Modificar les ordenances municipals per fer de Sant Vicenç dels Horts un municipi amic dels animals,  vetllant pel bon tracte i cura dels animals per part dels cuidadors i cuidadores i per fer que, per exemple, puguin entrar a les dependències municipals. 
  10. Traslladar aquests acords a la Fundació Franz Weber impulsora del Pacte de Teguise.

#SantVicençdelsHorts/❤

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.